Ahad, 28 September 2008

NASIHAT IMAM AL GHAZALI

PINTU PINTU SYAITAN MASUK KE DALAM HATI~1.PINTU MAAH DAN SYAHWAT

2.HASD DENGKI DAN TAMAKKAN KEDUNIAAN

3.KEKENYANGAN MAKANAN

4.KEGEMARAN MHIAS DIRI DAN RUMAH TANGGA

5.KEINGINAN MENGAMPU

6.GOPOH DAN TIDAK MENYELIDIKI TERLEBIH DAHULU

7.HARTA DAN WANG RINGGIT

8.LOKEK DAN TAKUTKAN KEMISKINAN

9.KETERLALUAN FANATIK DAN TAK SUB KPD MAZHAB SERTA MENDENDAM DAN MENGHINA

10.PERBUATAN MEMIKIR TNTNG ZAT DAN SIFAT ALLAH DAN PERKARA2 TANPA ILU PENGETAHUAN DAN DILUAR AKAL FIKIRAN

10.SANGKAAN BURUK SESAAMA KAUM MUSLIMIN
videoMOH LER KITE MNENGOK NYE

TEKA TEKI TEKOK IMAM AL GHAZALI


Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya :

Imam Ghazali : " Apakah perkara yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini ?"

Murid 1 = " Orang tua "

Murid 2 = " Guru "

Murid 3 = " Teman "

Murid 4 = " Kaum kerabat "Imam Ghazali :

" Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati ( Surah Ali-Imran :185).

Imam Ghazali : " Apa perkara yang paling jauh dari kita di dunia ini ?

"Murid 1 = " Negeri Cina

"Murid 2 = " Bulan "

Murid 3 = " Matahari "

Murid 4 = " Bintang-bintang "

Iman Ghazali : " Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama".

Iman Ghazali : " Apa perkara yang paling besar didunia ini ?"

Murid 1 = " Gunung "

Murid 2 = " Matahari "

Murid 3 = " Bumi " Imam Ghazali : " Semua jawaban itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A'raf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka."Imam Ghazali : " Apa perkara yang paling berat didunia? "

Murid 1 = " Baja "

Murid 2 = " Besi "

Murid 3 = " Gajah "

Imam Ghazali : " Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allad SWT meminta mereka menjadi khalifah (pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah."

Imam Ghazali : " Apa perkara yang paling ringan di dunia ini ?"

Murid 1 = "

Kapas"Murid 2 = " Angin "

Murid 3 = " Debu "

Murid 4 = " Daun-daun"

Imam Ghazali : " Semua jawaban kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat "

Imam Ghazali : " Apa perkara yang paling tajam sekali didunia ini "Murid- Murid dengan serentak menjawab = " Pedang " Imam Ghazali : " Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasan saudaranya sendiri "

sape dajjal tu

NI ke DAJJALLLLLLLLLLL?????????
Dari Abu Umamah Al-Bahiliy, beliau berkata: “Rasulallah s.a.w. telah berkhutbah di hadapan kami. Di dalam khutbahnya itu Baginda banyak menyentuh masalah Dajjal. Baginda telah bersabda :

“Sesungguhnya tidak ada fitnah (kerosakan) di muka bumi yang paling hebat selain daripada fitnah yang dibawa oleh Dajjal. Setiap Nabi yang diutus oleh Allah SWT ada mengingatkan kaumnya tentang Dajjal. Aku adalah nabi yang terakhir sedangkan kamu adalah umat yang terakhir. Dajjal tidak mustahil datang pada generasi (angkatan) kamu. Seandainya dia datang sedangkan aku masih ada di tengah-tengah kamu, maka aku adalah sebagai pembela bagi setiap mukmin. Jika dia datang sesudah kematianku, maka setiap orang menjaga diri”. “Di sini akan aku terangkan kepada kamu ciri-ciri Dajjal, yang belum diterangkan oleh nabi-nabi sebelumku kepada umatnya”. “Pada mulanya dia mengaku sebagai Tuhan, ingatlah bahawa Tuhan yang benar tidak mungkin kamu melihat sebelum kamu mati. Dajjal itu cacat matanya sedangkan Allah SWT tidak cacat, bahkan tidak sama dengan yang baharu. Dan juga diantara dua mata Dajjal itu tertulis KAFIR, yang dapat dibaca oleh setiap mukmin yang pandai membaca atau buta huruf. “Di antara fitnah Dajjal itu juga dia membawa syurga dan neraka. Nerakanya itu sebenarnya adalah syurga sedangkan syurganya itu pula adalah neraka, yakni panas. Sesiapa diantara kamu yang diseksa dengan nerakanya, hendaklah dia meminta pertolongan kepada Allah dan hendaklah dia membaca pangkal surah Al-Kahfi, maka nerakanya itu akan sejuk sebagaimana api yang membakar Nabi Ibrahim itu menjadi sejuk”.
Diantara tipu daya Dajjal juga ialah dia berkata kepada orang arab: “Seandainya aku sanggup menghidupkan ayah atau ibumu yang sudah lama meninggal dunia itu, apakah engkau mengaku aku sebagai Tuhanmu?” Orang Arab itu berkata: “Tentu”. Maka syaitan pun datang menyamar seperi ayah atau ibunya. Rupanya sama, sifat-sifatnya sama dan suaranya pun sama. Ibu bapanya berkata kepadanya: “Wahai anakku, ikutilah dia(dajjal), sesungguhnya dialah tuhanmu”. Diantara tipu dayanya juga dia menipu seseorang manusia, yakni dia bunuh dan membelah dua. Setelah itu dia katakan kepada orang ramai: “Lihatlah apa yang akan kulakukan terhadap hambaku ini, sekarang akan ku hidupkan dia semula. Dengan izin Allah orang yang mati itu hidup semula. Kemudian Dajjal Lanatullah Alaih itu berkata: “Siapakah Tuhanmu?” Orang yang dia bunuh itu, yang kebetulan orang beriman, menjawab: “Tuhanku adalah Allah, sedangkan engkau adalah musuh Allah”. Orang itu bererti lulus dalam ujian Allah dan dia termasuk orang yang paling tinggi darjatnya di syurga”.