Skip to main content

Posts

Showing posts from September 29, 2008
Rasulullah s.a.w., pernah berkisah mengenai seorang lelaki yang telah meninggal dunia. Apabila dia masuk ke dalam kuburnya, dia rasa amat terkejut kerana kuburnya terang benderang dan terdapat satu makhluk di dalam kuburnya. Tanya lelaki itu "Siapa kamu?"Jawab makluk tadi "Kamu tak kenalkah pada saya? sayalah yang kamu baca pada siang hari dan juga pada waktu malam." Barulah lelaki itu teringat, makhluk itu adalah Al-Quran. Seterusnya dia dipimpin oleh makhluk tadi dan dibawanya bertemu Allah. Betapa gembiranya dia dapat menatap zat Allah Yang Maha Suci. Bukan sekadar itu saja, Allah telah memerintahkan malaikat agar memakaikan mahkota dan perhiasan syurga kepada lelaki itu. Serta Allah memerintahkan malaikat agar turut memberi perhiasan-perhiasan syurga kepada kedua ibubapa lelaki tersebut.Terkejutlah ayah dan ibunya sambil berkata "Wahai malaikat, amalan kami sedikit sahaja tetapi kenapa kami mendapat perhiasan2 ini?"Jawab malaikat "Kerana anakmu t…

AIR MATA NABI ADAM

ASSALAMUALAIKUMWBT........
TAHUTAKKAWAN2
SEMENJAK NABI ADAM TERKELUAR DARI SYURGA AKIBAT TIPU DAYA IBLIS ,BELIAU MENANGIS SELAMA 300 TAHUN LAMENYE..NABI ADAM TIDAK MENGANGKAT KEPALANYA KE LANGIT KERANA TLAMPAU MALU KEPADA ALLAH S.WT.
BELIAU SJUD DIATAS GUNUNG SELAMA 100 TAHUN .KEMUDIAN MENANGIS LAGI SEHINGGA AIR MATANYA MENGALIR DI JURANG SERANTIP .DARI AIR MATA NABI ADAM ITU ALLAH TUMBUHKAN POHON KAYU MANIS DAN POKOK CENGKIH.

BEBERAPA EKOR BURUNG TELAH MEMINUM AIR MATA BELIAU .BURUNG ITU BERKATA "SEDAPNYE AIR INI"

NABI ADAM PUN TERDENGAR KAT2 BURUNG TERSEBUT.BELIAU MENYANGKA BURUNG ITU SENGAJA MENGEJEKNYA KERANA PEBUATAN DERHAKA NYA KEPADA ALLAH.

INI MEMBUATKAN NABI ADAM SEMAKIN HEBAT MENANGIS...AKHIRNYA ALLAH TELAH MENYAMPAIKAN WAHYU YANG BERMAKSUD"HAI ANAK2 ADAM ,SESUNGGUHNYA AKU BELU M PERNAH MENCIPAKAN AIR MINUM YANG LEBIH LAZAT DARI AIR MATA TAUBATMU,.....